USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Miten ULKOILUREITIT.FI reittipalvelu erottuu muista reittipalveluista?

  1. Palvelu on suunniteltu käytettävyys edellä, helpoksi ja selkeäksi käyttää.
  2. Reittitiedot ovat monikäyttöisiä, myös omaan laitteeseen/sovellukseen ladattavia.
  3. Palvelu kokoaa alle 20 kilometrin tai enintään kolmen tunnin ulkoilureittejä eli juuri niitä reittejä, joita suurin osa suomalaisista ulkoilijoista verkosta päivittäin etsivät.
  4. Palvelussa julkaistavat ja jaettavat reittitiedot ovat laadukkaita ja paikkansa pitäviä. Jokainen reitti on ennakkoon suunniteltu ja palvelun ylläpitäjien toimesta kuljettu läpi jalan tai pyöräillen.
  5. Valittujen reittien saavutettavuutta ja käytettävyyttä parantaa se, että ne alkavat ja päättyvät samaan pisteeseen.
  6. Kaikki reitit ovat jokamiehenoikeudella vuodenajan mukaan jalan tai pyöräillen kuljettavia.
  7. Reitit on koottu palveluun maakunta ja kuntakohtaisesti. Jokaisen maakunnan kohdalta löytyy kunnat ja kuntien kohdalta reitit.
  8. Maakunnat/kunnat voivat itse nopeuttaa ulkoilureittien tuomista palveluun tilaamalla reitityspalvelun.

Missä järjestyksessä uusia kohteita reititetään?

Reitityksiä tehdään vuodenaikojen mukaan, eli talvikaudella talvikäyttöisiä reittejä ja kesäkaudella enemmän metsäreittejä. Reititykset on aloitettu itäisestä Suomesta Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta. Kuntien ja maakuntien tilauksesta reitityksiä tehdään alkuvaiheessa muuallakin Suomessa.

Kuinka tarkka reitin sijainti kartalla on?

Kaikki julkaistut reitit on kävelty, juostu tai pyöräilty läpi. Reitit saadaan digitaaliseen muotoon satelliittipaikannuksella, johon viitataan termillä GNSS (global navigation satellite system). Käytännössä reitti on Garminin fenix 6 Sapphire seikkailukellolla tallennettu GPX-tiedosto, johon tallentuvat mm. reitin pituus, kesto, keskinopeus, vähimmäis- ja enimmäiskorkeus sekä kokonaisnousu ja -lasku. Garminin vastaanotin käyttää useaa maailmanlaajuista satelliittijärjestelmää (GPS, GLONASS ja Galileo). Garmin vastaanottimen tarkkuus on 15 metrin sisällä 95% ajasta. Yleisesti ottaen tarkkuus vaihtelee 5-10 metrin välillä normaaleissa olosuhteissa. Tietyt tekijät ilmakehässä sekä muut virhelähteet voivat vaikuttaa tarkkuuteen, jonka lisäksi tarkkuuden on havaittu vaihtelevan alueittain. Uuden eurooppalaisen Galileo-järjestelmän on jo peruspalvelun osalta luvattu yltävän jopa 1-2 metrin tarkkuuteen. Lisätietoja löydät täältä.

Lisätiedot ja ohjeet:

Reiteillä liikutaan aina omalla vastuulla, omien taitojen ja oman kunnon mukaisesti luontoa ja ympäristöä kunnioittaen. Lue lisää jokamiehenoikeuksista ja -velvollisuuksista täältä.

Kaikki reitit eivät ole virallisia maastoon merkittyjä reittejä. Merkitsemättömillä reiteillä pysyminen vaatii kartan tai karttasovelluksen.

Reitit ovat käytössä vuodenaikojen ja sääolosuhteiden mukaan. Metsäreiteillä myös teiden talvikunnossapito vaikuttaa reittien saavutettavuuteen.

Reitit suunnitellaan ja reititetään alueen/maaston parhaita puolia ja reitin varrella osuvia palveluja hyödyntäen.

Pysäköithän autosi luvallisesti ja liikennesääntöjä noudattaen lähimmälle pysäköintiin tarkoitetulle alueelle.

Reittitiedostot (.gpx) tarjotaan maksutta jokamiehenoikeudelliseen yksityiseen käyttöön ja niiden kaupallisesta hyödyntämisestä voi sopia sähköpostilla: suomen@ulkoilureitit.fi 

ULKOILUREITIT.FI reittipalvelun suunnittelusta, toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Suomen ulkoilureitit.